Het proefschrift is een onontbeerlijk atribuut bij een wetenschappelijke promotieceremonie. Doordat het proefschrift de weergave is van jarenlang wetenschappelijk onderzoek, is een representatieve uitvoering van het proefschrift gewenst. Aan de andere kant is het natuurlijk één van de vele kostenposten die u tegenkomt op weg naar een doctors-titel.

Om nu een verantwoorde keuze te kunnen maken tussen enerzijds een "paperback" versie van het proefschrift, en anderzijds een bibliofiele uitgave, geven we u op de volgende pagina's een basiscursus boekverzorging.

Het drukken van een proefschrift is een term waarachter een gecompliceerd proces schuilgaat. Vele deelwerkzaamheden uitgevoerd door vakmensen zijn er nodig voordat het proefschrift leesklaar in uw handen ligt. Zaken die bij de opmaak en afwerking aan de orde komen zijn bijvoorbeeld:

  • Op welke wijze moet ik mijn materiaal aanleveren om de drukkosten zo laag mogelijk te houden?
  • Welke instellingen dien ik in mijn tekstverwerker te gebruiken en welk lettertype om een zo mooi mogelijke pagina te krijgen?
  • Wat is het verschill tussen een gelijmd en een genaaid boek?

Door op deze pagina's antwoord te geven op deze vragen en meer hopen wij u 'n handreiking te geven wanneer u bezig bent met de realisatie van het eigen proefschrift. Natuurlijk zullen de tips en trucs niet ontbreken.

Veel succes, Datawyse Boekproducties